W ostatnich latach nastąpiła prawdziwa rewolucja w dziedzinie odżywiania Polaków. Coraz większa liczba rodaków decyduje się na wybór produktów zdrowszych, rośnie spożycie warzyw i owoców, a także produktów bezglutenowych. Coraz więcej osób decyduje się również na diety pudełkowe - przekonuje właściciel Tani Catering Warszawa. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze miejsca, w które dostarcza posiłki.

Tani catering w Warszawie– czego unikać?

Catering jest doskonałym rozwiązaniem dla zawodowych sportowców, osób z nadwagą, a także tych, które pracują więcej i nie mają zbyt wiele wolnego na gotowanie. Warto jednak zaznaczyć, że nie każda firma oferująca tani catering jest dobra. Wynikać to może z regulacji prawnych, które nie nakładają obowiązku posiadania dietetycznego wykształcenia, by prowadzić taką działalność. Warto zatem mieć oczy szeroko otwarte przy wyborze cateringu.

Należy przede wszystkim unikać firm, które nie współpracują na stałe z żadnym dietetykiem. Bez posiadania odpowiedniej wiedzy oraz doświadczenia trudno jest prawidłowo ułożyć dietę. Należy pamiętać, że tylko profesjonalny dietetyk jest w stanie stworzyć jadłospis, który będzie odpowiedni dla danej osoby. Każdy posiłek musi być odpowiednio zbilansowany, a także zawierać niezbędne mikro- oraz makroskładniki.

Nie warto również decydować się na cateringi oferujące dietę zawierającą około 1000 kalorii. Warto pamiętać, że przeciętna ilość kalorii, które musi spożyć kobieta wynosi około 1600, a w przypadku mężczyzn jest to około 2000. Taki catering może być jedynie dodatkiem, ale na pewno nie powinien zastępować wszystkich posiłków. W praktyce może oznaczać to mniej energii i siły.

Tani catering dla firm - na co zwrócić uwagę?

Nawet w tanim cateringu najważniejsza jest świeżość produktów wykorzystywanych do przygotowania posiłków. Muszą być one najwyższej jakości, o co koniecznie należy zapytać. Mając pewne wątpliwości, co do tego, warto zamówić sobie posiłki na jeden dzień w ramach testu. Wiele firm taki okres testowy proponuje nawet za darmo. Jest to doskonały sposób na sprawdzenie jakości usług cateringu.

Jakość taniego cateringu – jak to sprawdzić?

Warto pamiętać, że wiele posiłków jest przygotowywanych wcześniej niż w dzień dostarczenia. Należy więc dokładnie sprawdzać pudełka, które są dowożone. Powinny być czyste, hermetycznie zamknięte i dobrze zabezpieczone. Tylko w ten sposób przywożone posiłki nie tracą świeżości i smaku.

W przypadku taniego cateringu dietetycznego bardzo ważna jest różnorodność posiłków. Nawet najsmaczniejsza dieta może się w pewnym momencie znudzić, jeśli posiłki będą się powtarzały. Niestety jedynym sposobem na sprawdzenie tego jest zamówienie i przetestowanie całego pakietu. Warto jednak zapytać przedstawiciela firmy o jadłospis - wiele firm ma je przygotowane z odpowiednim wyprzedzeniem.

Podsumowanie

Przy pomocy odpowiedniego cateringu można osiągnąć bardzo wiele rzeczy - poprawić osiągi, schudnąć, czy też odciążyć się od obowiązku gotowania. Warto przy tym pamiętać, by zwrócić uwagę na kilka elementów oferty firmy. Na pierwszym miejscu powinny być smak, różnorodność posiłków, a także udział dietetyka. Dopiero dalej należy spojrzeć na cenę.