Rankingi najlepszych kaw ziarnistych są zdominowane przez jeden gatunek, którego sprzedaż stanowi aż 70% światowej sprzedaży tego aromatycznego, czarnego napoju. Stanowi doskonały wybór do domów, biur i kawiarni, świetnie sprawdza się w ekspresach i pozwala na tworzenie dowolnych wariantów napojów kawowych. O jakim gatunku mowa i co warto o nim wiedzieć?

Najlepsza kawa ziarnista na świecie, czyli…

Mała czarna, latte, cappuccino… napoje kawowe różnego typu mają na całym świecie miliony miłośników. Cenimy je za niezwykły aromat, wyjątkowy smak, a także właściwości pobudzające, które zawdzięczają zawartości kofeiny. Dla każdego z nas ważna jest wysoka jakość ziaren, jakie kupujemy, by móc w zaciszu własnego domu delektować się ulubionym, gorącym napojem, dlatego ciekawi nas, jaka jest najlepsza kawa ziarnista – ranking stawia sprawę jasno. Aż 70% światowej sprzedaży stanowi arabika – gatunek kawowca, którego ziarna pozwalają na zaparzenie najsmaczniejszego napoju.

Arabika jest ceniona za jej wyjątkowy smak – jest łagodna, a przy tym bardzo aromatyczna. Posiada do 1,5% zawartości kofeiny, dzięki czemu ma właściwości pobudzające, ale nie jest za mocna. Stanowi świetną bazę pod każdy napój kawowy, od espresso po cappuccino czy różne rodzaje latte. Może zyskać aromat czekoladowy lub korzenny, a także być mieszana z innymi gatunkami.

Skąd pochodzi najlepsza kawa ziarnista?

Ranking wskazuje na arabikę – gatunek kawowca, który upodobał sobie szczególnie klimat subtropikalny oraz równikowy. Jest uprawiany w wielu krajach, mieszczących się w strefie międzyzwrotnikowej – szczególnie w Ameryce Środkowej, we wschodniej części Afryki oraz południowej części Azji. Do największych producentów należy Brazylia, Kolumbia, Indonezja i Indie. W jakich warunkach wzrasta roślina, dzięki której możemy cieszyć się najlepszą w zestawieniach kawą ziarnistą?

Kawowce najlepiej rosną w wysokiej temperaturze i przy sporej wilgotności powietrza. Lubią częste opady deszczu – dzięki nim owocują niemal przez cały czas. Ziarna kryją się w niewielkich, okrągłych owocach, które po dojrzeniu stają się czerwone. Są uprawiane na plantacjach, bardzo często na terenach górzystych – mogą być hodowane na wysokościach od 600 do nawet 2000 metrów nad poziomem morza.

Najlepsza kawa ziarnista – jaki gatunek wygrywa każdy ranking?

Kiedy owoce dojrzeją, są zbierane ręcznie lub za pomocą maszyn. Następnie trzeba wyłuskać z nich ziarna – w każdym owocu znajduje się jedno dobrze znane ziarenko kawy, jednak na tym etapie jest ono surowe i posiada jasny, zielonkawy kolor. Do jego wyłuskania w zależności od plantacji stosuje się jedną z dwóch metod – mokrą oraz suchą. Metoda mokra polega na usunięciu skórki i miąższu owocu za pomocą specjalnych urządzeń, przy czym owoce są cały czas przepłukiwane wodą. Kiedy zostaną już dobrze oczyszczone, suszy się je na słońcu. W metodzie suchej to suszenie jest pierwsze – na słońce trafiają całe owoce. Następnie trafiają do specjalnych maszyn, które oczyszczają ziarna z pozostałości po skórce i miąższu owocu. W obu przypadkach ostatnim etapem obróbki jest staranna selekcja i ocena jakości ziaren, które następnie zostają przeznaczone do dystrybucji na cały świat.

Zestawienie najlepszej kawy do ekspresu

Świeżo palona kawa posiada najbardziej cenione walory smakowe, dlatego to właśnie arabika, która dopiero co wyszła z palarni kawy, wygrywa w rankingach. Kawa ziarnista doskonale sprawdza się do ekspresu lub dla tradycjonalistów, używających młynka i kawiarki. Sklepy z kawą zamawiają często także wersję mieloną, przeznaczoną dla osób, które nie mogą zmielić ziaren w warunkach domowych, a chcą cieszyć się wysokogatunkową małą czarną. Dzięki zestawieniu najlepszej kawy ziarnistej i mielonej można sprawdzić, jakie rodzaje będą najbardziej odpowiadały naszym wymaganiom i pozwolą na uzyskanie ulubionego czarnego napoju.