Mogłaby się wydawać, że praca na magazynie lub w gastronomii jest lekka i przyjemna, bo przecież układanie towarów na półkach czy ich liczenie nie wydaje się niczym wymagającym, ale w rzeczywistości jest to ciężka praca. Pracownicy tak zwanego zaplecza pracują fizycznie i wymaga to od nich sporo wysiłku, szczególnie w miejscach, które jeszcze nie mogły się z pewnych przyczyn zmodernizować i odpowiednio wyposażyć swoich punktów. Aby łatwiej i efektywniej można było wykonywać prace magazynowe, większość firm wyposaża się w wózek schodowy oraz wózek do beczek. Jednak najczęściej ten rodzaj pojawia się w lokalach gastronomicznych, ponieważ mają one mniejsze towarowanie i ze względu na mobilność.
Wózki sklepowe i gastronomiczne
Przemysł spożywczy oraz sklepy wymagają odpowiednich narzędzi transportowych ze względu na potrzebę dostarczania i magazynowania towarów. Ciężko byłoby sprawić, że wymiana towarów i zaopatrzenia przebiegałaby sprawnie bez wózka ręcznego, szczególnie przy dużych ilościach towaru (np. dostawy do sklepów spożywczych). Najczęściej używa się w takich miejscach wózka paletowego, zwanego także potocznie paleciakiem. Popularne paleciaki spotkamy niemalże wszędzie, gdzie mają miejsce prace załadunkowo-wyładunkowe. Rozejrzyjmy się w sklepach spożywczych i marketach, a na pewno rzuci się nam w oczy pracownik sklepu z paleciakiem załadowanym towarem, który trzeba rozłożyć na hali sprzedażowej lub stojące gdzieś za niezamkniętymi drzwiami zaplecza wózki paletowe. Takie wózek paleciak pozwala na przyspieszenie pracy,
Wózki magazynowe
W dużych magazynach i halach produkcyjnych czy transportowych także napotkamy wózki paletowe ręczne, ale znacznie częściej używane będą wózki elektryczne. Wynika to z wielkości powierzchni danego magazynu oraz ilości transportowanego towaru. Krótko mówiąc, w dużej przestrzeni szybciej przemieścimy się z punktu a do b za pomocą wózka, który jedzie, niż takiego ciągniętego przez nas samych. Wózek paletowy ręczny jest na pewno tańszy od takiej sztaplarki, ale przy magazynach wielkopowierzchniowych paleciak ręczny może nie spełnić swojej funkcji odpowiednio.
W magazynach, które są wysokie oraz w warsztatach konieczne okażą się podnośniki nożycowe i wózki platformowe ze względu na ciężki towar, który musi być często uniesiony na odpowiednia wysokość. W miejscach związanych z mechaniką i wulkanizacją poza podnośnikiem nożycowym niezbędny okaże się również żuraw warsztatowy (spotykany także na budowach i w magazynach budowlanych). W takich miejscach niezbędne będą szafy na narzędzia.
Paleciak z wagą będzie najczęściej wybierany do powierzchni magazynowych, ponieważ waga do palet pozwala na natychmiastowe przeliczenie towaru i jego odpowiednie poporcjowanie. Szczególnie ważne jest to w miejscach, które zajmują się rozsyłaniem towaru do innych placówek.
Warto zadbać, niezależnie od rodzaju magazynu i wózka platformowego, o właściwe i solidne rolki transportowe do maszyn. Dzięki temu wózek magazynowy będzie bardziej manewrowy i lepiej się prowadził. Ma to duże znaczenie przy wózkach ręcznych, a nieco mniejsze przy wózku podnośnikowym czy elektrycznym.