Migdałowiec źródło pożywnych migdałów

Migdały są bardzo często używane w cukiernictwie czy też jedzone w formie surowej. Mają one wiele przydatnych składników w tym kwasów tłuszczowych bądź kwasów omega-6. Z tego powodu wiele osób lubi je spożywać. Pochodzą one z migdałowca pospolitego, który może być ciekawym urozmaiceniem swojego ogrodu.
Migdałowiec które owoce są jadalne?
Roślina dająca migdały to migdałowiec pospolity zwany też zwyczajnym. Prawidłowa nazwa tego drzewa to jednak śliwa migdał, gdyż gatunek ten wchodzi w skład rodzaju śliw. Migdałowiec ma formę krzewu lub niewielkiego drzewa o wysokości do 10 metrów. Jego owoce to migdały, które po wyłuskaniu z pestek są smaczne i pożywne, a także używane w cukiernictwie do produkcji marcepanu. Do spożycia nadają się jednak jedynie migdały słodkie. Niektóre migdałowce wydają za to migdały gorzkie, które są trujące. Dzieje się tak, ponieważ wywiązuje się w nich kwas pruski, czyli cyjanowodór, który jest w stanie bardzo łatwo zabić człowieka. Dawka śmiertelna to bowiem około 1 miligrama na kilogram masy ciała. Uprawianie migdałowca jest jednak bardzo popularne, gdyż znaczna większość daje smaczne migdały słodkie, a także świetnie wygląda dzięki swoim kwiatom, które zakwitają na wiosnę.
Więcej o przeznaczeniu kulinarnym owoców różnych roślin, ale też i na tematy z dziedzin takich jak lifestyle, internet, zdrowie i nie tylko dowiedzieć się można za pomocą stron http://zso2wejherowo.pl/ oraz http://dzienmlynow.pl/, na których z łatwością można znaleźć coś co nas zainteresuje i pozwoli pożytecznie spędzić czas.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski