Kucharze domowi i właściciele restauracji zużywają dużo oleju kuchennego, a jego bezpieczna utylizacja może być wyzwaniem. W wielu miastach na świecie obowiązują przepisy zabraniające wylewania oleju kuchennego do kanalizacji. Dzieje się tak, ponieważ większość olejów spożywczych nie ulega biodegradacji, co oznacza, że nie mogą być one rozkładane przez bakterie naturalnie występujące w systemie ściekowym.
Źle utylizowany olej spożywczy jest przyczyną problemów w restauracjach
Jak być może wiesz, większość olejów spożywczych nie ulega biodegradacji. Niektóre ulegają, ale trwa to bardzo długo. Lokalny system kanalizacji sanitarnej nie radzi sobie z olejami. Ponieważ użycie olejów spożywczych jest ogromne, pojawia się wiele zgłoszeń o zatkanych odpływach kanalizacyjnych i zagrożeniach ekologicznych.
Podczas gorących letnich miesięcy, systemy kanalizacyjne szybko wypełniają się tłuszczem, olejem i smarami. Mieszanina ta jest trudna w obsłudze dla konwencjonalnych systemów kanalizacyjnych, ponieważ tłuszcze, oleje i smary koagulują razem. Ostatecznie zaczną się upłynniać w miarę ochładzania się wody. Schłodzony tłuszcz kontynuuje koagulację podczas przemieszczania się w kanalizacji, ostatecznie blokując złącza rur i powodując problemy kanalizacyjne.
Obecność tłuszczu, oleju i smaru w przewodach kanalizacyjnych jest również źródłem rozwoju bakterii. Bakterie w przewodach kanalizacyjnych mogą powodować zatory i przelewy w domach, i firmach - stanowiąc zagrożenie dla życia.
Niektóre miasta na świecie wprowadzają nowe, przyjazne dla środowiska alternatywne sposoby utylizacji oleju kuchennego. Tłuszcz i substancje stałe w odpowiednich zbiornikach są wywożone do oczyszczalni ścieków, a pozostałe substancje stałe są kompostowane. Taka utylizacja oleju jest bardzo dobrym pomysłem.
Rozwiązanie, które pomoże prawidłowo zutylizować olej
Kiedy wyrzucasz zużyty olej kuchenny do kosza, uwalnia on toksyczne chemikalia, które zanieczyszczają środowisko. Jest jednak coś, co można z tym zrobić.
W dzisiejszych czasach wiele firm oferuje pojemniki na zużyty olej kuchenny. Ale nie każda restauracja z tego korzysta. Stary olej można spalić, ale jest to kosztowne.
W prawidłowo prowadzonej restauracji zużyty olej wrzucany jest do dużego pojemnika, a następnie trafia do maszyny utylizacyjnej w odpowiednim oddziale. Olej jest filtrowany, a następnie przetwarzany na inne produkty. Pozostałości są również wykorzystywane w ramach recyklingu.
Restauracje, które poddają olej recyklingowi poprzez utylizację są w znacznie lepszej sytuacji, jeśli chodzi o ekologię. Przetwarzanie oleju na inne produkty przynosi pewne korzyści, mimo że jest to pewien kompromis - prognozuje się jednak, że z czasem będzie to koniecznością.
Restauracje mogą również zmienić swoich dostawców oleju spożywczego - być może przechodząc od dostawców, którzy poddają go recyklingowi, gdy ten zostanie zużyty.
Warto nawiązać współpracę z lokalną firmą zajmującą się zarządzaniem takimi odpadami. Olej jest odbierany bezpośrednio z kuchni. Następnie jest on przewożony do pobliskiej rafinerii, gdzie jest przetwarzany i odsprzedawany.