Miejsc gdzie w naszym kraju można zjeść dobrego burgera, pojawia się coraz więcej. W samej Warszawie można znaleźć porządne burgerownie od Żoliborza po Wawer. Ta sama sytuacja ma miejsce w innych miastach w Polsce. Wychodzi na to, że do mody na kebaby na stałe dołącza amerykański burger.

Fenomen burgerów polega na tym, że mimo ich dość wysokiej ceny i długiego oczekiwania na podanie, klientów wciąż przybywa, a lokale zostają wypełniane. To samo tyczy się ich dowozu, obecnie chociażby w naszej stolicy jedzenie dowożone jest przez burgerownie na Żoliborz http://wypasburger.pl/burgery-zoliborz/, Mokotów, Bielany i wszystkie inne dzielnice miasta. Warto zwrócić uwagę na to, że obecnie burgery już nie przypominają tych znanych nam z fast foodowych knajp. Jest to już danie, które traktuje się w kategorii slow food.

Dużą rolę odgrywa też rosnąca świadomość polskich klientów o znaczeniu jakości produktów. Coraz więcej z nas jest w stanie zapłacić nieco więcej pieniędzy, aby zaserwowane nam danie było przygotowane starannie, z dobrych i zdrowych składników.

Burgerownie, w których jest pasja

Warto odnotować, że aktualnie większość miejsc gdzie podaje się dobre burgery, jest prowadzona przez ludzi z zamiłowaniem do gastronomii. Zanim wybierzemy jakąś pozycje z oferty możemy być niemal pewni, że ktoś z pasją w głosie opowie nam o każdym serwowanym u nich burgerze.

Każda burgerownia ma za sobą mniej lub bardziej burzliwą historię. Z uwagi na to, że tego typu lokali jest naprawdę sporo, każdą na początku czeka bardzo długi i żmudny proces zdobywania zaufania klientów. Nie tak łatwo jest przekonać fana burgerów, który ma już swoją ulubioną knajpę do nagłej zmiany swojego lokalu pierwszego wyboru. Trzeba zatem produktów wysokiej jakości, oryginalnych pomysłów, aranżacji i oczywiście wspomnianej pasji, która jest dopełnieniem tych wszystkich czynników.

Burger, nie musi oznaczać – fast food

Istniejące burgerownie zdążyły już zbudować opinię, że ich dania nie mają za wiele wspólnego z jedzeniem podawanym w fast foodowych sieciówkach. Zawsze znajdą się klienci zdziwieni wysoką ceną burgerów, podając za argument tańszą ofertę, chociażby w McDonald’s. Trzeba być świadomym, że porządny burger składa się wyłącznie z produktów najwyższej jakości, zatem cena za jedną sztukę to około 20 złotych. Niemniej te ciekawsze wersje mogą kosztować nawet dwa razy więcej. Wszelkie składniki wykorzystywane do ich produkcji, sprowadzane i przygotowywane są codziennie, na bieżąco. Wszystkie sosy, dodatki i napoje również burgerownia przygotowuje sama. Właścicielom tego typu lokalów zależy najczęściej na tym, aby jedzenie przez nich serwowane było szybko, ale też zdrowo.

Czas burgerów przeminie?

Z pewnością, chociażby nieznacznie spadnie kiedyś popularność burgerów. Czy to będzie oznaczało masowy upadek wielu lokali? O ile prezentowany poziom serwowanych dań i ich jakość drastycznie nie spadnie, moda na burgery nie powinna prędko się skończyć. Restauracje, które funkcjonują już jako wysokiej rangi lokale gastronomiczne, zawsze obronią się jakością serwowanych dań oraz atmosferą w jakiej są podawane. Przykładem są liczne warszawskie burgerownie na Żoliborzu, a w szczególności w Śródmieściu.

Ważne, aby ciągle się rozwijać, dopracowywać swoje dania i non stop wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klientów nowymi, oryginalnymi rozwiązaniami. Skuteczne i sprawne funkcjonowanie w branży gastronomicznej, także w wypadku burgerowni – polega na dostosowywaniu się do ciągle zmieniających się potrzeb rynku.

Moda na burgerownie