Nie od dziś wiadomo, jak wiele dobrego może wyniknąć, kiedy nauczymy się regularnie spożywać zieloną herbatę. Doskonale wiedzieli o tym azjaci, już wiele wieków przed nami. Nie dość, że taki napar świetnie wspomaga nas w odchudzaniu, to jeszcze relatywnie wpływa na proces oczyszczania organizm ze wszelkich toksyn. O jej zdrowotnych właściwościach, tak naprawdę można pisać wielostronicowe książki, aczkolwiek warto poznać chociaż te najważniejsze, wraz z odpowiednią metodą parzenia, która pozwala jej te właściwości uzyskać.
Nie wiele osób w ogóle zdaje sobie sprawę z tego, że najlepsza herbata na odchudzanie to właśnie zielona. Ma ona swoich entuzjastów, jak i przeciwników jeżeli chodzi o smak, natomiast w kwestii zdrowia, jej działanie jest niepodważalne. Pamiętajmy jednak o tym, że zwykła ekspresowa zielona herbata, nigdy nie będzie mogła się równać do liściastej, która dostępna jest w herbaciarniach. Takie aspekty, jak smak, zapach, zawartość kofeiny oraz wygląd liści, pozwalają odróżniać jej poszczególne odmiany. Jako najzdrowszy gatunek uznaje się jednak tą, która zbierana jest o świecie, gdy na liściach jest jeszcze rosa. Nie mniej istotne są sposoby zawijania liści, a także sam region świata, z którego pochodzi. Jako najdoskonalszą uznaje się japońską herbatę, której nazwa to Gyokuro.
Co kryje się za zdrowotnym działaniem zielonej herbaty?
Herbata zielona musi być odpowiednio przygotowana, zanim będzie mogła być zaparzona. Konieczne jest zatem to, aby przynajmniej na godzinę po zerwaniu jej liści, zostały one odpowiednio przerobione, gdyż to jedyna metoda, która pozwala zapobiec jej fermentacji. Jeżeli zasada ta zostanie zachowania, właściwości zielonej herbaty oraz inne jej zalety zostaną utrzymane.
Nie tylko to wpływa na to, że jest ona tak zdrową herbatą. To bowiem także niezliczona ilość dobrych składników, które się w niej znajdują. Są to m.in. katechiny, antyoksydanty, czy też polifenole. Nie bez znaczenia jest też obecność witamin, mikroelementów, aminokwasów, garbików oraz lipidów. To wszystko sprawia, że zielona jednogłośnie uznana została najzdrowszą herbatą.
Zielona herbata – lekarstwo na otyłość?
Nie da się powiedzieć, że zielona herbata to najlepszy lek na zbędne kilogramy, natomiast jest to z pewnością dobry środek, który wspomoże odpowiednią dietę. Taka herbata na odchudzanie, powinna być spożywana zaraz przed snem, wykorzystując do tego napar z drugiego parzenia, który nas zrelaksuje i uspokoi. Jest to ważne, gdyż pijąc napar z pierwszego parzenia możemy stać się ożywieni i pobudzeni.
To wspomniane wcześniej katechiny powodują, że zielona herbata może mieć wpływ na odchudzanie. Jednak najczęściej wskazywana w tej kwestii jest jedna substancja, a dokładnie - galusan epigallokatechiny. To właśnie dzięki niej, dochodzi do aktywacji enzymów trawiennych, wsparcie otrzymuje metabolizm wątroby i utlenianie tłuszczy, natomiast ich wchłanianie zostaje wyhamowane. Potwierdzają to liczne eksperymenty i badania naukowe prowadzone na napoju z zielonej herbaty.
Jak zaparzyć zieloną herbatę, uwzględniając ważne zasady
Parzenie zielonej herbaty wcale nie jest takie proste, a na pewno inne niż każdego innego naparu. Konieczne jest tutaj zastosowanie odpowiedniej wody, która musi być miękka i wolna od chloru i wapnia. Nie nada się zatem woda z kranu, która nie dość, że jest twarda, to jeszcze pełna wspomnianego chloru. Wybierzmy zwykłą mineralną wodę niegazowaną.
Łyżeczkę suszu wysokiej jakości zalewamy szklanką gorącej wody, aczkolwiek nigdy wrzącej (najlepiej jeśli jej temperatura wynosi około 80 stopni Celsjusza). Samo parzenie nie powinno trwać dłużej niż 3-4 minuty, jednak nie stanie się nic gdy będzie trwało to dłużej, gdyż można ją zawsze lekko rozcieńczyć. Najwięksi koneserzy zielonej herbaty z Chin i Japonii, wylewają nawet napar z pierwszego parzenia, korzystając dopiero z suszu podczas kolejnego zalewania go wodą.