ile_cukru_ile_kalori9 kwietnia 2018 r. o godz. 11.30 w Bibliotece Głównej, odbędzie się spotkanie zatytułowane Ile soli, cukru i kalorii w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży. Inicjatorem i głównym organizatorem wydarzenia jest Zespół Lecznictwa Otwartego w Jaworznie przy współpracy z Wydziałem Edukacji, Kultury i Sportu UM oraz Miejską Biblioteką Publiczną. W ramach zajęć omówione zostaną zasady zbiorowego żywienia (zgodnie z obowiązującymi regulacjami prawnymi i najnowszymi normami) dzieci do 3. roku życia oraz dzieci i młodzieży od 4. do 18. roku życia. Prelegenci przedstawią ponadto zasady identyfikacji alergenów oraz wyliczania wartości odżywczej posiłków. Uwaga prowadzących skupi się również na zaprezentowaniu zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży. W roli wykładowców wystąpią: JolantaWójcik-Machejek - autorka książek na temat HACCP w żywieniu zbiorowym dzieci oraz jadłospisów dla dzieci i młodzieży, pracownik ZLO w Jaworznie a także Wojciech Wilk inżynier technologii żywności i żywienia, dietetyk dyplomowany z Poradni Diabetologicznej ZLO w Jaworznie.

Spotkanie dedykowane jest pracownikom placówek oświatowo-wychowawczych.