Burger z piersi kurczaka – sprawdzony przepis!

Lubisz burgery, ale zamiast tłustej wołowiny wolisz delikatne mięso drobiowe? Świetnie! Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na pysznego chicken burgera, pełnego świeżych warzyw i innych aromatycznych dodatków.

Kurczak vs. wołowina

Klasyczny amerykański burger to danie z kotletem wołowym, w dodatku przyrządzonym z bardziej tłustych partii mięsa. Jednak bogata oferta różnych restauracji, programy kulinarne i przepisy dostępne w sieci już dawno przekonały nas, że swobodne wariacje są jak najbardziej wskazane!

Drób jest mięsem bardziej delikatnym i mniej tłustym od wołowiny. Z tego względu chętniej decydują się na nie dzieci oraz osoby na diecie, ograniczające ilość tłuszczów odzwierzęcych w jadłospisie. Prawidłowo przyrządzony, burger z piersi kurczaka niczym nie ustępuje klasycznemu daniu z wołowiną. Szczególnie, gdy wykorzystasz nasz sprawdzony przepis.

Przepis na burgera z piersi kurczaka

Podstawą każdego burgera jest dobrze przygotowane mięso. Dodatkami możesz swobodnie dysponować – według własnych upodobań. Podobnie w przypadku bułki – może to być klasyczna, puszysta i miękka bułka pszenna, ale możesz też sięgnąć po wersje orkiszowe, żytnie itp.

W naszym przepisie kotlet występuje w chrupiącej wersji z panierką. W istocie to właśnie takie burgery można zamówić w lokalach. Panierka dodaje charakteru delikatnemu mięsu drobiowemu. Dlatego nie warto tego etapu pomijać.

Na początek przekrój filet w poprzek na dwie części. Delikatnie rozbij każdą z nich, tak by były takiej samej grubości. Dodaj sól i pieprz, a następnie roztrzep jajko. Do drugiej miski wlej mleko, a w trzeciej przygotuj panierkę.

Jaka panierka do burgera drobiowego?

Jako panierka do kotleta z powodzeniem posłuży zwykła bułka tarta. Możesz też wykorzystać pokruszone płatki kukurydziane lub gotową panierkę do nuggetsów. Najpierw wymocz mięso w mleku. Następnie obtocz je w jajku i panierce.

Czas na smażenie

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy z dodatkiem masła. Wrzuć kotlety i smaż na średnim ogniu po 2,5 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij burgery z patelni i odstaw na 30 sekund, by zatrzymać proces smażenia. Potem wystarczy położyć burgera na bułce, dodać ser, warzyw i sos, i gotowe!

Burger z piersi kurczaka w restauracji

Oczywiście zamiast stać nad patelnią, możesz też wybrać się z rodziną lub przyjaciółmi do klimatycznego lokalu serwującego chicken burgery. Takie wyjątkowe, drobiowe burgery Kraków znajdziesz w Pasibusie. Szczególną przychylność burgeromaniaków zdobył sobie Dzik Burger – potężna kanapka z grillowaną piersią z kurczaka, sałatą rzymską, pomidorem, piklowanym ogórkiem, piklowaną czerwoną cebulą, a także serkiem z waflami serowymi oraz sosem ketchupem-BBQ od WK Dzik.

Burgerowy obiad w restauracji to też miła odmiana dla rodzin małych niejadków, których bardzo wąski zakres preferowanych potraw zawiera głównie hamburgery i frytki. Wbrew pozorom prawdziwe, dobrze przygotowane burgery są pełnowartościowym, zdrowym daniem, niczym nie ustępującym tradycyjnemu schabowemu z ziemniaczkami i mizerią!